Sökbar almanacka

Vilken veckodag föddes jag? Hur inföll påsken år 1234? Har den 30 februari verkligen funnits? Vilka klämdagar finns i år? – Här kan du hitta svaret på dina kalenderfrågor från år 1 och framåt!

Antaganden och begränsningar
  • Veckonummer finns med från år 1973, då den nutida veckonumreringen infördes och måndag blev veckans första dag.
  • Helgdagsreduktionen 1772, som beslutades den 4 november, antas i denna kalender börja gälla från 1 januari 1773.
  • De helgdagar som avskaffades i och med 1571 års kyrkoordning antas i kalendern vara avskaffade från 1 januari 1572. Det är för övrigt möjligt att det fanns några fler helgdagar före 1571 än de som finns upptagna i den här kalendern.
  • Kalendern tar hänsyn till övergången mellan juliansk och gregoriansk kalender 1753, inklusive den särskilda svenska kalendern som gällde 1700–1712. Kalendern tillåter beräkningar redan från år 1, men de är förstås bara hypotetiska.
  • Alla de gamla helgdagarna är kopplade till den kristna kyrkan, som kom till Sverige på 1000-talet. I kalendern börjar alla gamla helgdagar från år 1000, vilket naturligtvis är en förenkling av verkligheten. Valborgsmässoafton är dock av förkristet ursprung och finns i denna kalender alltid med.
  • Avsikten är att kalendern ska återspegla verkligheten korrekt, i synnerhet för nutida datum, men någon garanti lämnas inte. Om fel upptäcks, mejla gärna uml(a)levein.se och berätta.

Sökvillkor


Filtrera på månad?


Filtrera på veckodag?


Filtrera på helgdagar och andra speciella dagar
Helgdagar

Helgdagsaftnar
Gamla rörliga helgdagar
Övriga dagar


Resultat